10 desember 2008

***************** Julemat og allergi Har du intoleranse eller er allergisk? Eller kanskje du kjenner noen som er det? Her kommer et lite utvalg med alternativ julebakst. Har ikke prøvd dem selv men de er nok velprøvd. Lussekatter uten gluten, melk og egg (25-30 stk) 5 dl vann 200 melkefri margarin 50 g gjær 2 dl sukker 1/2 ts salt 1 ts kardemomme 2 poser safran 900 g Sempers lavprotein miks Varm vann og margarin til ca. 37 grader. Smuldre ut gjæren i væsken og rør om til den løser seg opp. Tilsett de øvrige ingrediensene. La deigen heve til dobbel størrelse, ca 30 minutter. Form deigen til ønskede figurer og legg dem på en bakeplate dekket med bakepapir. Pynt med rosiner, og la lussekattene etterheve under et håndkle i ca. 20 minutter. Stekes midt i ovnen i 250 grader, 10 minutter. Pensle med kaldt vann etter 5 minutter. Pepperkakemenn uten egg, melk og hvete 1/2 kopp melkefri margarin 1/2 kopp sukker 1/2 kopp sirup 1 1/4 kopp rugmel 1 1/4 kopp maisstivelse 1 tsk natron 1/4 tsk malt nellik 3/4 tsk malt kanel 1/4 tsk ingefær 1/2 tsk salt 1/2 kopp varmt vann (1 kopp tilsvarer 1,5 dl) Varm ovnen til ca. 180 grader. Rør margarinen myk og tilsett sirup. Sikt inn de tørre ingrediensene vekselvis med varmt vann. Hvis deigen er for gummiaktig, tilsett rugmelet. Kjevle ut deigen til ca.1/2 cm tykkelse på melet bakebord. Skjær ut eller bruk former og stikk ut. Stekes på bakepapir i ca. 8 min. Havrecookies uten egg, melk, hvete og gluten 1 kopp melkefri melange 1 kopp brunt råsukker (ikke det mørkebrune) 1 kopp vanlig sukker 4 kopper havregryn, lettkokte eller glutenfrie 1/2 ss bakepulver 1/2 ss natron 1ss vaniljesukker 1/4 kopp nesten kokende vann 1 ts kanel 1 kopp rosiner (1 kopp tilsvarer 1,5 dl) De ni første ingrediensene blandes i en mikser eller foodprocessor. Det varme vannet smelter margarinen. Rosinene tilsettes til slutt. Sett dem med skje på bakepapir. De flyter veldig utover så det er maksimalt plass til 9 på hver plate. Stek ved ca. 180-200 grader i ca. 15 min til de er mørk gyllenbrune. La dem bli litt kalde før du skjærer dem fra hverandre hvis de har flytt helt sammen. La dem ligge på platen ”Nøttekake” for nøtteallergikere Kakebunn: 2 egg 1 3/4 dl fløtemelk eller helmelk / melkeerstatning 100 g solsikkekjerner eller 75 g snarkokte havregryn 3/4 dl hvetemel 1 ts bakepulver Fyll (valgfritt): Krem / is Sjokolade Kiwi / hermetisk frukt Bland ingrediensene til røra, hell i en smurt og strødd form, 24 cm i diameter. Ved bruk av havregryn vil røra virke tynn, men grynene sveller. Stekes på nederste rille i ovnen ved 170 grader, i ca. 45 minutter.

Ingen kommentarer: