02 september 2011

Focacciabrød med og uten gluten

I dag bakes Focacciabrød og jeg tenkte å dele oppskriften med deg. I dag blir det med hvetemel, men jeg har tidligere bakt ett uten gluten så jeg deler den oppskriften også. Glutenfri gjærbakst er jo ikke altid så lett å få bra, og også denne oppskrifta egner seg best om man spiser brødet helt ferskt.

Ett stort focacciabrød
7 dl vann
1 pakke fersk gjær
1 dl olivenolje
1,5 ts salt
2 ts sukker (evt. 2 ts honning for en sunnere versjon)
14-15 dl hvetemel (evt. kan man bytte ut halvparten av melmengden med siktet rug/sammalt rug for en sunnere versjon)
6 soltørkede tomater, i skiver
15 sorte oliven (av god kvalitet, med stein)
1 ts timian (tørket)
2 ts oregano (tørket)
Havsalt

1. Løs gjæren opp i lunkent vann og ha i olje, salt og sukker.
2. Bland inn mel og elt deigen til den blir grøtaktig.
 
3. Dekk til bollen og la den heve i 30-40 minutter.
4. Om du ønsker kan du ha i de soltørkede tomatene og olivene(husk å ta ut steinene) i små biter, og rør dem inn i deigen sammen medtimian og oregano.
5. Hell deigen over i en smurt langpanne (eller på bakepapir), og dra den utover til en firkant. Dekk til og la den etterheve i ca. 20 minutter.
6. Ha mel på fingeren og stikk små hull over hele deigen. Du kan velge å legge på oliven og eller soltørkede tomater i skiver på toppen, det liker jeg) Dryss deretter på litt havsalt.

7. Stek brødet på nederste rille på 200 grader i 30 minutter. Avkjøl på rist.
 
 
 
Glutenfritt Focacciabrød
1. 6,5 dl(325 g) TORO Lys melblanding evt Grov melblanding
2. 6 g tørrgjær
3. 1 ts sukker
4. 3 dl lunkent vann
5. 2 ss olivenolje
På den ferdighevede deigen:
1. 0,5 dl olivenolje
2. 4 ts grovt havsalt
3. Tørket eller fersk rosmarin
Fremgangsmåte:
1. Bland alt det tørre og ha i væsken (37ºC).Bland godt i mikser.
2. La deigen heve under plast i ca.30 minutter.
i en liten langpanne eller rund kakeform.
4. Lag "fingerhull" i deigen, hell over olivenoljen,og strø på havsalt og rosmarinkvister.
5.Stek v/200°C i 15-20 minutter eller til den er gylden


Bildet er av ett glutenfritt focacciabrød og som du ser blir det litt lyst og "tammt" i fargen. Det er desverre ikke like godt som det med hvetemel, men absolutt en grei erstattning!

Ingen kommentarer: