02 desember 2008

LUKE 2
JULEBRØD
125 gr smør 5 dl melk 1 pakke gjær 125 gr sukker 1 ts malt kardemomme 650 gr hvetemel 150 gr rosiner
1 pk sukat (om du vil, og det synes jeg liksom hører med jeg da. Se på baksiden av pakken der finnes en skikkelig god oppskrift - bruker som oftest den jeg) Pensling: 1 stk. sammenvispet egg
stekeovnen ved 175 grader i ca. 30-40 minutter. Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Deigen skal være blank og smidig, og skal slippe bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor, ca. 40 minutter. Legg deigen på bordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten. Trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker de ikke så lett og får en pen fasong. Du kan også ha dem i en godt smurt brødform, ca. 2 liter. Sett brødene til heving under plast på et lunt sted, ca. 30-40 minutter. Visp sammen egget og pensle kakene. Stek dem nederst i ovnen til de er gjennomstekte. Avkjøl på rist.
Jeg har to stooooore julebrød i frysern allerede ( eller har egentlig bare 1 igjen - for det har vært litt selskapeligheter og så har vi måttet prøvesmake litt ;o) ). Julebrød er godt!

1 kommentar:

Om meg sa...

så fine julekalender luker!