01 desember 2010

LUKE 1 i julekalenderen

kalenderluge1

Hva har den røde fluesoppen med jula å gjøre? IMG_7017

Om du trodde du pynta med rød fluesopp til jul fordi du synes det er fint så tar du feil. Ja du synes jo sikkert det er fint, hvis ikke hadde du ikke pynta med det, men det å pynte til jul med rød fluesopp har faktisk en lang historisk forklaring. Og her skal jeg prøve å gjennfortelle den, i korte trekk Winking smile

Det hele starter med Korjakkene, ett Sibirsk folkeslag, som drev å rusa seg på rød flusopp (noe jeg håper du ikke har tenkt å gjøre i jula! Ikke ellers heller da). Sjamannen deres, som kom på besøk med en sekk full av - ja akkurat – rød fluesopp, måtte klatre ned ( og opp) gjennom taket på vinterboligen til de sibirske nomadene. Og hvorfor klatre ned gjennom taket? Fordi det er det er den letteste veien å komme seg inn på når inngangsdøra er gjennsnødd. Det er både kaldt og mye snø i Sibir på vintern, i Trondheim også! Vel det kommer mere, soppen i sekken var ofte fersk og den måtte tørkes, den ble hengt opp over bålet for å tørke i – og gjerne i nettopp en sokk. Tørking var litt viktig da, for de giftige stoffene ble omgjort til mindre farlige stoffer. Meget mulig denne tørkeprosessen foregikk tidligere på høsten da, før snøen, har ikke nok kunnskap om dette til å uttale meg der – men tørkinga foregikk gjerne i en sokk da, over peisen – ehhh nei over bålet (kan man skimte en liten julesokktradisjon her?). Med seg hadde iallefall sjaman med en sekk med tørket fluesopp eller et lærkar med urin fra folk som allerede hadde spist soppen, ja ja –er man desperat nok etter en hverdagsflukt så… Så for å få inn litt mere jul her, reinsdyr beiter også i traktene til Korjakkene og det hender de spiser fluesopp, Vell, reinen blir så beruset at den faller i søvn hvis den eter fluesopp. Og når en Korjakk kom over en beruset rein var det om å gjøre å spise den så fort som mulig – for da ville får man visstnok en superduper rus. Og rusen kunne få folk til å "fly" og siden man fløy avgårde over viddene og kanskje nettopp hadde spist en rein, er det helt naturlig å trekke en sluttning om at man flyr omkring med rein. Korjakkene som trodde de fløy når de var rusa – tenkte nok også at rusa reisn kunne fly. Desuten trodde de at sjamanen kom flyvende, med sekken sin full av gaver – dvs. rød fluesopp - før han klatret ned gjennom "pipa". Vel dere ser sammenhengen her? Og jeg har faktisk ikke diktet dette men funnet informasjon i IMG_7020Wikipedia og hos Klaus Høiland, 1997. Naturen 121: 324-326. Så det så! Må foresten ta med dette utdraget fra sistnevnte: "Fluesoppen på julekortene og som julepynt har eldgammel rot i Europa og er ikke noe nymotens påfunn. For eksempel tror folk i Kocevje (i den sørlige delen av det som var Jugoslavia) at gudenes konge, Wotan, rider på en hvit hest gjennom skogen julenatta, forfulgt av djevelen. Den røde og hvite fråden fra hestemulen faller på bakken og vokser opp neste år til frodige fluesopper. "

Desuten er det jo også helt opplagt at i julen er røde og hvite farger ett must og rød fluesopp er jo rød og hvit da! Bare så det er nevnt liksom. Så bare ta frem fluesoppene folkens, for no er det lov å begynne å pynte til jul!

1 kommentar:

bare hege sa...

Jeg husker at vi hadde pyntefluesopper da jeg var liten, i dekorasjoner, som lysmansjetter osv, men denne tørke-spise-tradisjonen var ny for meg! IKKE noe jeg skal innføre som juletradisjon merker jeg!