09 desember 2010

Luke 9

kalenderluge9 

image

Pepperkaker

image 

I luke 9 gir jeg dere en oppskrift på en kjempegod pepperkakedeig – den egner seg veldig fint til å lage pepperkakehjerter o.l. til å henge opp og til pepperkakehus – den blir jevn og fin og hard.

Her i huset hadde vi 7 barn på pepperkakebaking i år (har krympa inn litt på antallet i år, for jeg har hatt 4 bihulebetennelser siden august og hatt halsvirus med "tilbehør" konstant siden høstferien - Litt redusert kan man si). Har drevet "storproduksjon" med ørti unger i  7 år no ( Oj - eventyraktig dette - 7 barn - 7 år - mangler bare 7 slag). Jeg er alltid redd vi får for lite deig så jeg kjøpte to pakker ferdig pepperkakedeig fra Ikea i tillegg til å dobble porsjonen med egenbakt ( har fortsatt nok deig til å bake pepperkaker med 7 barn til, men har ikke krefter til det ). Vi bakte med litt av hver deig og jeg må bare si at Ikea tapte STORT! Den deigen ble jo langt fra så hard som den egenbakte. Den egna seg til småkaker, men overhodet ikke til noe annet, Den egenlaga deigen egna seg veldig bra til allt!

IMG_7183

På bilde ser dere tre  puslespillbiter laget av egenprodusert deig og en ( og en kvart) fra Ikea – dere ser selv hvem som ser finest ut…Den fra Ikea var lettere å kjevle, og kjevle måtte vi også, tynne måtte de være for å bli som kjeks og ikke som myke kaker.

Her kommer altså oppskriften på pepperkakedeig som egner seg veldig godt til hus!

250 g  (ca 3 dl) brunsukker (eller vanlig sukker) -

280 g (2 dl) sirup

100 g smør

1 ss kanel

1 ss ingefær

(1 ss kardemomme   og 1 ts (stor ts) nellik om du ønsker)

3 dl melk

1ss natron

900 g (ca 1,5 l) hvetemel

Stekes i ca 15 min på 175 * C

Smelt sukker, sirup, smør og krydder ved svak varme. Hell i melken og la blandingen avkjøles. Sikt i det meste av melet  blandet med natron. la Deigen stå kaldt til dagen etter, eller lenger.

Elt deigen før du bruker den, den er hard, men da blir kakene mye finere og renner ikke utover ( slik ikeadeigen gjør)

Kjevle deigen 3 – 4 mm tykk – jeg kjevler deigen ut på teflonmatter og så stikker jeg ut kakene, tar vekk overflødig deig og rett i ovnen med dem – Da mister de ikke fasongen eller går istykker, slik de fort gjør om man skal flytte dem over til stekebrettet en og en.

Bland 1 eggehvite og ca 4 dl melis, ha i farge eller la vær. Pynt i vei  ;0)

 

Og med 7 barn som pynter på en gang MÅ altså melisen tørke litt fort, så vi lager den kanskje litt i stiveste laget (med resultat at minst en pose eller to sprekker, hører med til pepperkakepynte yrket). Men fine det blir dem!

IMG_7178  IMG_7179

1 kommentar:

Kristel sa...

This looks really sweet Mona!
Hugs Kristel