22 desember 2010

Luke

kalenderluge22 

JULEBLOMSTER.

 

Disse liker jeg best og de står i min stue denne jula:

Hnigerwhitemagic__lg Helleborus niger  eller julerose som den heter på norsk. Hvit julerose er en flerårig, 15-30 cm høy urt med en kraftig, svart jordstengel (rhizom) og en stor klump med røtter. Direkte fra rotstokken vokser det ut mørkegrønne, læraktige blad som er delt i sju til ni avlange segmenter, som er sagtaggete mot spissen. Bladene overvintrer grønne. De nikkende, skålformete, hvite eller noe rødlige blomstene er 4-7 cm i diameter. De har fem kronbladlignende begerblad ordnet som en stjerne rundt de mange støvbærerne og fruktknuten, men har også en krans med mindre, kremmerhusformede nektarier, som er de egentlige kronbladene. Frukten består av 3-5 belgkapsler. Blomstringen skjer om vinteren, fra desember til mars. Hvit julerose brukes mye som prydplante i hager og på kirkegårder. Alle delene av planten er ekstremt giftige.

 

svibel2  Hyacinthus eller Svibel på Norsk. BLøkene blomstrer ca. 10 uker etter setting. Du får også forhåndsdrevne svibler, som står i full blomst på noen dager. Fåes i mange farger, røde, blå, hvite eller rosa, og er kjent for sin gode duft. Det er en giftig plante med en irriterendeplantesaft. Hyasint bør stå så kjølig som mulig, 16 - 18 grader. Vannes sparsomt. Står løken i glass, skal vannet stå like opp under løken. Løken må aldri bli stående i vann. Den trenger lys. Setter du hyasinten kjølig om natten forlenger du blomstringstiden.

 

Kopi av 06 - 12 - 24. tom pappas bursdag feiret 15.01.07 191 Blomsten som vi kaller Amaryllis heter egentlig Hippeastrum, (Hippo=stor, astrum=stjerne), kalt Ridderstjerne på norsk. Den ekte Amaryllis (Amaryllis belladonna) er mye mindre i blomsten, klokkene er ca 8-10 cm. i diameter, mens Hippeastrum har klokker som er kjempestore. Løk kan kjøpes et par måneder (minst 6 uker) før jul om du vil lage plantene helt selv, eller løk kan kjøpes ferdig lagt i potter nærmere jul, da bør minst én stor knopp vises over løken. Som andre løkblomster skal ridderstjerne ha lite vann og lite gjødsel, blir det for vått vil løken kunne råtne.

Ingen kommentarer: